‘Uiteindelijk ben je als stad verbonden met de wereld’

Sinds 2017 is Oss een van de deelnemers aan de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN heeft de Brabantse stad hoog op de agenda staan. Maar hoe vertaal je werken aan een wereld zonder armoede en honger naar een lokaal niveau? Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans, trekker van de City Deal, vertelt.

Wat doen jullie in Oss allemaal rond het thema voedsel?
“We werken als stad op allerlei terreinen aan het thema voedsel. Momenteel zijn we eigenlijk bezig alle partijen bij elkaar te verzamelen die op de een of andere manier met voedsel bezig zijn. We maken een inventarisatie, die binnenkort verschijnt in een portfolio boek over Agrifood.  Met al deze partners komen we twee keer per jaar samen hier in Oss, en bespreken we onderwerpen die we samen kunnen aanpakken. Het gezelschap is heel breed. Van boeren, producenten, ondernemers, retail, onderwijs tot verpakkingsindustrie. Verder kijken we naar het regionale voedselsysteem, en zetten de regionale productie op de kaart. Landbouw zit in ons DNA in het gebied. Oss is het industrieel hart van de regio Agrifood Capital.”

Wat heeft deelname aan de City Deal Voedsel op de Stedelijke Agenda in Oss gebracht?
“Er zijn dankzij de City Deal hele leuke contacten ontstaan tussen al die partners. Zo hebben we bijvoorbeeld een bedrijf dat vleesvervangers maakt in contact gebracht met een bedrijf dat paddenstoelen kweekt. De steeltjes van de paddenstoelen zijn niet geschikt voor de verkoop, maar kunnen weer goed worden gebruikt voor de productie van vleesvervangers. Er is daarnaast in Oss veel meer bewustwording ontstaan over gezond voedsel.”

Lees het hele interview op de website van de City Deal Voedsel.

You may also like