Een zoektocht naar een duurzame rundvleesindustrie
Met de Brazilian Beef Burger heeft Zandbergen World’s Finest Meat uit Zoeterwoude een Europese primeur in handen: de eerste hamburgers die 100% Rainforest Alliance gecertificeerd zijn. Vanaf heden voor supermarkten en Cash & Carries verkrijgbaar. Zandbergen is al langer betrokken bij de verduurzaming van de rundvleesindustrie. Quality & Sustainability Manager Marco de Jong vertelt meer over deze duurzaamheidsreis.
Op 12 oktober presenteerde Zandbergen de Brazilian Beef Burger, een van de producten in haar eigen merk The Frozen Butcher op de grote Europese internationale vakbeurs Anuga in Keulen.
Rainforest Alliance certificering
Het vlees komt van Fazendas São Marcelo in Mato Grosso, de eerste veeboerderij ter wereld die Rainforest Alliance certificering ontving in 2012. Het is een van de vijf veeteeltbedrijven ter wereld, allemaal in Latijns-Amerika, die momenteel voldoen aan de strenge eisen van zowel de SAN-standaard voor duurzame veeproductiesystemen en de SAN-standaard voor duurzame landbouw. Naast het welzijn van het vee staan bescherming van natuurlijke ecosystemen en het verbeteren van rechten en levensonderhoud van medewerkers en lokale gemeenschappen daarin centraal. Uiteraard is ontbossing verboden. Begin volgend jaar verwacht ook een van de vijf eigen veeboerderijen van Zandbergen in Brazilië Rainforest Alliance gecertificeerd te worden. Het is weer een nieuwe mijlpaal in de duurzaamheidsreis van het bedrijf uit Zoeterwoude.
Convenant
Die reis begon in 2009 vertelt De Jong. “Toen is ons duurzaamheidsdenken echt begonnen en wilden we onze resources zo duurzaam mogelijk maken. Daarvoor hadden we daaromheen eigenlijk geen beleid. We zijn gaan rondkijken en in contact gekomen met Solidaridad, waarmee we een convenant tekenden.
Samen met Solidaridad voerde Zandbergen een haalbaarheidsstudie uit op veeboerderijen in in Namibië en Botswana. De Jong: “We wilden kijken of het mogelijk is om zelf een standaard op te zetten. Door de uitbraak van mond-en-klauwzeer in Botswana onder het vee hebben we dat project moeten stopzetten. We hebben onze focus toen verlegd naar Uruguay.” In dat Zuid-Amerikaanse land haalt Zandbergen nu onder andere haar vlees van biologische boerderijen voor haar Organic Burger, ook een van de producten van The Frozen Butcher.
Duurzaam rundvlees
In 2010 kwamen De Jong en zijn collega’s op de Global Conference on Sustainable Beefvoor het eerst in contact met de Rainforest Alliance. Oliver Bach en Sabrina Vigilante presenteerden daar de Rainforest Alliance standaard voor duurzaam rundvlees. “Het leek eerst vooral te gaan om behoud van het regenwoud, maar gaandeweg werd ons steeds duidelijker dat de standaard verder gaat dan alleen bosbouw, en dat deze standaard ook meer oog heeft voor grasland. Een groot deel van de industrie haalt, net als wij, vlees vanuit de hele wereld. Van droge gebieden als Botswana, grasland als Argentinië, tropisch bos zoals Brazilië en prairiegebieden zoals de VS. Het is moeilijk om voor al die verschillende gebieden met één standaard te werken.”
Vanaf het eerste uur zijn de Rainforest Alliance en Zandbergen nauw betrokken bij de Global Roundtable for Sustainable Beef. “Het lidmaatschap was voor ons een mijlpaal”, legt De Jong uit. “Voorheen kon je je nergens bij aansluiten, nu dus wel. Zo zijn we in 2014 aan de slag gegaan met de vraag wat nu precies duurzaam rundvlees is. Samen met de Rainforest Alliance.”
The Frozen Butcher
Nu met het eigen consumentenmerk The Frozen Butcher kan Zandbergen voor het eerst echt zelf duurzame rundvleesburgers van hoge kwaliteit op de markt brengen. Van gecertificeerd rundvlees, met alleen een klein beetje zout, zonder verdere toevoegingen. Het vlees is helemaal tot de boerderij te traceren. “Met The Frozen Butcher hebben we nu een platform waarmee we zelf Rainforest Alliance gecertificeerd rundvlees als bevroren product op de markt kunnen brengen. We hopen echt dat het aanslaat en we het volume kunnen vergroten.” Naast een hele range met burgers, heeft The Frozen Butcher ook steaks en carpaccio in het assortiment. “Dus ook daar liggen genoeg groeimogelijkheden.”
Natuurlijk proces
Volgens De Jong is het de kwaliteit van het rundvlees dat het onderscheidend maakt. “Als je kijkt naar de Europese runderen, dan zijn die er vooral voor de zuivelindustrie: die worden niet gefokt voor het vlees, maar voor het geven van melk. Van de Braziliaanse veeboerderijen komt vlees dat echt gefokt is voor kwalitatief hoogwaardig vlees. De runderen hebben de ruimte in de wei, staan niet op stal en de kalveren blijven bij de moeder tot ze acht maanden zijn en zelf gras kunnen eten. Het proces is veel natuurlijker. En dat proef je. Met The Frozen Butcher hebben we een premium concept. De Brazilian Beef Burger is gemaakt van kwaliteitsvlees. Wij zijn de kwaliteitsslager van het vriesvak.”
Volgens De Jong is het belangrijk om meer bewust te zijn van wat je eet. “Je hoeft niet elke dag vlees op je bord te hebben. Liever drie keer per week vlees van goede kwaliteit dan zeven dagen vlees op je bord van slechte kwaliteit. Weet wat je eet.”