Goede blends maken is niet moeilijk met duurzame kwaliteitskoffie

Al in het begin van de 19e eeuw reden er medewerkers met een bakfiets langs de hotels in Amsterdam om versgebrande kwaliteitskoffie af te leveren. Op de bakfiets na is dat nog steeds het concept van Smit & Dorlas Koffiebranders. Klanten krijgen alleen maar versgebrande koffie. Gemaakt met specialty koffie van onder meer Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen.

Vanaf 1822 is Smit Koffiebranders begonnen met het branden van de beste koffies in eigen huis. De zaak was tegelijk een delicatessenwinkel was op de Leidsestraat. Sinds 1980 is Smit gefuseerd met het Amersfoortse Dorlas Koffie en is het bedrijf uitgegroeid tot het 104 medewerkers tellende bedrijf dat nu vanuit Mijdrecht nog steeds elke dag vers gebrande koffie in zestien verschillende melanges levert,. De klanten zijn te vinden in de horeca, out-of-home en bedrijfsleven. Naast koffie levert Smit & Dorlas ook geavanceerde koffiemachines en service.

Roasten op bestelling


Wie binnenstapt in de showroom ziet hoe de kwaliteit van koffie centraal staat. De showroom in Mijdrecht geeft meteen zicht op de ruimte waar deze kwaliteit wordt bewaakt: de cupping ruimte. Het is het domein van Hans Zevenhek, de kwaliteitsmanager van Smit & Dorlas, die al sinds 1987 de kwaliteit in de gaten houdt. “Ik hou me bezig met de inkoop van de koffie, het vullen van ons assortiment en het branden van de koffie. Ik stel de instellingen in en bewaak echt de kwaliteit van de koffie. Wij roasten niet op voorraad, maar op bestelling. De planning is dus heel erg belangrijk.”

Smit & Dorlas heeft een grote koffiebrander van 100 kilo en nog een kleinere die voor de specialty koffie in kleinere hoeveelheden is.

MVO-beleid


Duurzaamheid speelt een belangrijk rol in de missie van het bedrijf. Er wordt rekening mee gehouden met emissies bij het branden, met duurzame verpakkingen en met efficiënt transport. Ook is de meeste koffie gecertificeerd. Dat wordt wel duidelijk als je een rondje maakt in de opslagruimte, waar grote stapels jute, sisal- en nylonzakken met koffie uit de hele wereld liggen opgestapeld. Van Ethiopië, Honduras tot Brazilië. Op de zakken staan de ICO-classificatie en certificering, waaronder het groene kikkertje van de Rainforest Alliance certificering. Zevenhek: “Als het niet op de zakken staat, willen we bewijs in papier. We willen 100 procent zeker zijn dat er geen koffie wordt gemengd, dat het echt duurzame koffie is.”

De helft van de klanten van de Smit & Dorlas neemt Rainforest Alliance gecertificeerde koffie af. Smit & Dorlas heeft twee melanges: de Rainforest Dark en Rainforest Medium. De koffie is onder meer te drinken op NS stations, in Landal-vakantieparken en in Kaldi-winkels, verspreid door het land.

Kwaliteit


“Als je let op kwaliteit kom je als snel uit bij Rainforest Alliance gecertificeerde koffie”, vertelt Zevenhek. “Op de SCAE scorelijst scoren Rainforest Alliance koffies erg goed, namelijk boven de 80-84. Veel kun je daarom ook beschouwen als specialty koffie. Het afgelopen jaar (2014) is 100 procent van de Rainforest Alliance koffie boven de 80 score uitgekomen. Dat is een fantastische prestatie natuurlijk. Voor ons is het fijn, dan hoef je niet verder te zoeken.” 

Zevenhek laat de koffies testen door klanten. Meer dan de helft vindt op proefniveau Rainforest Alliance gecertificeerde koffie het lekkerst. “Dat ligt natuurlijk aan de goede blends die wij er mee maken, maar op basis van 80+ koffies is dat natuurlijk niet moeilijk.” Een van de meest bijzondere Rainforest Alliance koffie die Smit & Dorlas momenteel aanbiedt zijn de Blue Mountain-arabica koffiebonen uit Jamaica, een van de meest exclusieve en bijzondere koffies ter wereld.

Rainforest Alliance


Rainforest Alliance certificering heeft een belangrijke impact bij de boeren, vindt Zevenhek. “Duurzaamheid begint en eindigt bij de oorsprong. Hoe goed ga je om met mensen, flora en fauna en de bodem? Zijn er schaduwbomen op de koffieplantages? Rainforest Alliance garandeert dat. Het is eigenlijk een combinatie van alle certificeringen die er al waren. De audits worden enorm serieus genomen, dat bestaat uit wel 35 A4-tjes. Het is een teken dat overal op wordt gelet. Dat willen we ook inzichtelijk maken bij klanten. Die impact willen we laten zien. We hebben bijvoorbeeld luchtfoto’s van een Rainforest Alliance gecertificeerd koffiegebied in Guatemala. Die laten de ontwikkeling van 10 jaar verstedelijking en ontbossing zien. Je ziet dat één gebied onaangetast is gebleven: de Rainforest Alliance gecertificeerde koffie estate. De combinatie van criteria maakt dat Rainforest Alliance zo’n impact heeft. Het is de meest allesomvattende certificering.”

Smit & Dorlas is onderdeel van UCC. Vanuit die hoedanigheid is Zevenhek ook betrokken bij de kwaliteit van andere produkten en merken. Zo heeft hij op basis van kwaliteit helpen proeven welke koffie HEMA in haar koffiecapsules gaat gebruiken. En dat wordt Rainforest Alliance koffie. Momenteel worden ze geproduceerd in een UCC-fabriek in Frankrijk.

Meer informatie over Smit & Dorlas op hun website. Lees meer over wat Rainforest Alliance certificering betekent voor koffie.

 

You may also like