Iedereen kan sporten in Den Haag

De drempel om te gaan sporten of bewegen is voor veel mensen met een beperking hoog. Waar kan ik terecht? Zijn er wel aanpaste mogelijkheden? De gemeente Den Haag heeft sinds eind 2017 speciaal voor alle inwoners met een beperking het Beweegloket opgezet. Steeds meer Hagenaars weten de weg te vinden naar dit loket.

“Toen ik een paar weken geleden begon met zwemmen kon ik net twee baantjes doen met schoolslag. Vandaag heb ik tien baantjes gedaan, ook met borstcrawl”, vertelt Gerard Kaldenbach. Na een schedelbasisfractuur is hij aan het revalideren in het zwembad van het revalidatiecentrum Basalt. “Via mijn huisarts ben ik doorverwezen naar het Beweegloket. Zij hielpen me om hier te komen zwemmen. En dat bevalt erg goed.”

Beweegloket

Of je nu een auditieve, visuele, motorische, verstandelijke of psychosociale beperking of chronische aandoening hebt, -aangeboren of niet-, sporten kan iedereen in Den Haag. Twee jaar geleden heeft de gemeente daar samen met Sophia Revalidatie (nu Basalt Revalidatie), Stichting MEE, de Haagse Hogeschool, het Mondriaan College en het Kenniscentrum Sport het Beweegloket opgezet.

Via e-mail of telefoon kan je een afspraak maken. De sportconsulenten  zitten in De Sportcampus Zuiderpark klaar om mensen met een beperking te helpen een juiste plek te vinden om te sporten of bewegen. Via een gratis adviesgesprek kijken ze samen welke sport of beweegactiviteit ze zouden willen en wat daarvoor de mogelijkheden zijn.

134 Hagenaars geholpen

En dat er vraag naar is blijkt wel uit de groei aan mensen die gebruikmaken van het loket. De afgelopen maanden voerden de consulenten gemiddeld 15 gesprekken per maand. Dat gemiddelde lag een jaar geleden nog op 8 gesprekken per maand. Sinds de start heeft het Beweegloket al ruim 150 Hagenaars geholpen. Ruim een kwart van hen waren mensen met een verstandelijke beperking. Meer dan 20 procent waren mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, fybromyalgie, artrose, obesitas, COPD en reuma, en ruim 15 procent kampt met hart- en vaatziekten.

Wethouder Sport van de gemeente Den Haag, Richard de Mos, is dan ook tevreden. “Het Beweegloket is hét middel voor mensen met een beperking in Den Haag op weg naar sport. Sporten is hartstikke leuk, iedereen vindt het gaaf om te doen en het is gezond. Maar niet iedereen, en zeker niet mensen met een beperking, weet de weg naar het sporten. Daarom is het Beweegloket zo belangrijk, zodat ook zij de weg weten te vinden naar de verenigingen waar ze naar hartenlust kunnen sporten.”

Lees het hele artikel op de website Iedereen Doet Mee van de VNG.

You may also like