Je moedertaal doet er toe op Kindercampus Zuidas

Van kinderen van expats tot kinderen uit de diverse wijk om de hoek. Op Kindercampus Zuidas is iedereen welkom. Ook als je nog geen Nederlands spreekt. Speciaal voor hen organiseert Hans Hardeman, leerkracht en coördinator internationalisering, de Wor(l)dclass. Een kijkje op een taalvriendelijke school in Amsterdam.

Wie het gebouw van Kindercampus Zuidas binnenkomt staat meteen oog in oog met de wereld. Ruim zeventig landenvlaggen markeren de nationaliteiten van de leerlingen op deze school in Amsterdam-Zuid. De afgelopen week was de nieuwste aanwinst binnengekomen, een vlag van Kirgizië. Sinds kort volgt er een jongen uit dat land les hier op school. “We hebben de wereld op de vierkante meter”, stelt Hans Hardeman. “Er zijn weinig andere basisscholen die zoveel nationaliteiten in huis hebben.”

Van expats tot vluchtelingen

Dat was niet altijd het geval. Nog geen tien jaar geleden kende de school vooral Nederlandse kinderen, met af en toe een leerling met een niet-westerse achtergrond. “Dat is nu 180 graden gedraaid. Nu heeft 80 procent van de onderbouw-leerlingen een andere nationaliteit”, vertelt Hans.

“Dat is vooral te danken aan de opkomst van de Zuidas en de komst van expats die hier bij de banken en andere bedrijven kwamen werken. Daarnaast komen er ook veel kinderen uit de wijk Buitenveldert, gelegen hier achter de school. Daar wonen ook veel niet-Nederlandstalige kinderen. Ook hebben we veel kinderen die hier als vluchteling gekomen zijn.”

Kindercampus Zuidas is aantrekkelijk voor al deze groepen leerlingen, want hier doet je moedertaal ertoe. De school staat het gebruik van moedertaal toe en gebruikt het in de lessen.

Hans Hardeman.

“Natuurlijk is Nederlands onze gemeenschappelijke taal”, verduidelijkt Hans. We zijn een Nederlandse basisschool. Als je nog geen Nederlands spreekt, ben je toch welkom. Dan proberen we je zo snel mogelijk de Nederlandse taal aan te leren. We gebruiken wel de moedertalen daarbij. Als je af en toe je moedertaal wilt gebruiken voor een werkstuk, een presentatie of met je vrienden te spreken dan is dat allemaal prima.”

Wor(l)d Class

Speciaal voor de leerlingen die nog nauwelijks of geen Nederlands spreken heeft Hans de Wor(l)d Class opgezet. “Het is in feite hetzelfde wat je bij andere scholen een nieuwkomersklas noemt, of een schakelklas. Het verschil is dat bij ons kinderen meteen worden aangenomen en gelijk in een Nederlandstalige groep mogen meedoen. Ook al hebben ze nog geen kennis van het Nederlands.”

Een keer per dag komen ze bij Hans om intensief Nederlandse les te krijgen in de Wor(l)d Class, een combinatie van woord en wereld. Dat is een uur per dag. “Er zijn nu 32 kinderen die in de klas zitten en korter dan een jaar in Nederland wonen. Ze worden verdeeld in combi-taalklassen op leeftijd. Naarmate hun niveau Nederlands stijgt en ze langer op school zitten, bouwen we het af.”

Omdat Kindercampus Zuidas een internationaal georiënteerde school is, heeft ook het Engels een belangrijke rol als verbindende taal. “We streven er ook naar om 30 procent van ons aanbod in het Engels te doen. Dat helpt zeker voor de internationals die al op andere plekken in de wereld hebben gewoond, en waarvan de ouders Engels als moedertaal of tweede taal hebben. We doen veel instructies in twee talen om het de nieuwkomers zo makkelijk te maken. Met daarnaast ruimte voor de moedertalen.”

Lees het hele artikel op Nuffic Actueel.

You may also like