Raad Amersfoort is klaar met spookraadslid

AMERSFOORT- De gemeenteraad van Amersfoort heeft de buik vol van raadslid Mustafa Özcan. Sinds april is de fractievoorzitter van de eenmansfractie Lijst Özcan niet meer op raadsvergaderingen geweest.

Er is brede steun in de raad voor een motie om hem zijn raadsvergoeding van 1700 euro per maand vanaf april terug te laten betalen of te laten schenken aan een goed doel in de stad.

Signaal naar de kiezers

Het liefst zien de raadsleden echter dat hij zijn functie neerlegt. ,,Dat kan niet worden afgedwongen omdat hij is gekozen. Door de nadruk te leggen op geld hopen we een zere plek te raken”, stelde donderdag fractievoorzitter Ben van Koningsveld van Trots op Nederland, die de motie op 6 november gaat indienen. ,,We willen hiermee ook een signaal naar zijn kiezers te sturen, namelijk dat hij hun belangen niet goed vertegenwoordigt.”

Moreel appèl

De motie wordt in ieder geval gesteund door GroenLinks, PvdA en VVD. ,,We doen hiermee vooral een moreel appel op hem om niet langer door te gaan”, zei Manfred Vogels van de VVD. ,,De hele politiek komt hierdoor in een kwaad daglicht.” GroenLinks, waar Özcan begin dit jaar uitstapte nadat hij was aangesproken op zijn grote afwezigheid, noemt het ,,niet acceptabel tegenover de kiezer.”

Geen werkbare situatie

Özcan zei donderdag dat hij veel afwezig was door werk in het buitenland en door ziekte. ,,Het doet me pijn”, reageerde hij geëmotioneerd. ,,Ik weet dat raadswerk belangrijk is voor de stad. Toen ik na een zware operatie niet kon komen, heeft niemand naar mij omgekeken of mij gezondheid gewenst. Dit is geen werkbare situatie. Ik moet mijn verplichting richting burgers nakomen en ga binnenkort een keuze maken of ik nog doorga. Voor oud en nieuw weet iedereen het. Mijn zetel draag ik in ieder geval niet over.”

Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) diende vorig jaar een wetsvoorstel in dat het mogelijk moet maken om de vergoeding van ‘spookraadsleden’ in te trekken. Dat is nog in behandeling.

Het oorspronkelijke nieuwsbericht is gepubliceerd op ANP. Het bericht is verder onder meer opgepikt door De Telegraaf en Binnenlands Bestuur.

You may also like