‘Zet je deuren en vensters open, en laat de wereld binnen’

Geluksambassadeur Leo Bormans onderzoekt wat mensen gelukkig maakt. En, zo concludeert hij, dat is voor een deel maakbaar. Onderwijs speelt daarbij een cruciale rol.

Van wereldleiders tot leerlingen. Leo Bormans reist de wereld rond om te vertellen over geluk. Zijn inzichten haalde hij op in de verschillende werelddelen. Hij geeft trainingen aan managers maar schrijft ook boeken voor kinderen over geluk. Op vrijdag 27 maart geeft hij de keynote lezing op de conferentie Taal en wereldburgerschap in het basisonderwijs? Yes, ja bitte, oui!.

“Ik ben niet een soort goeroe die het licht heeft gezien, maar verzamel wetenschappelijk onderzoek rond dit thema. Het zijn belangrijke inzichten die de basis kunnen vormen voor de maakbaarheid van geluk. Je hoeft natuurlijk niet 100% gelukkig te zijn op elk moment van de dag. Dat is ook niet wenselijk. Maar er is een klein deel maakbaarheid en dat kunnen we maar het best van jongs af aan in het onderwijs sturen.”

‘Er is geen nadeel aan optimisme’

Onderwijs speelt namelijk een hele belangrijke rol, aldus Bormans, door sommigen ook wel omschreven als de ‘geluksprofessor’. “Het belangrijkste doel van onderwijs is om gelukkige kinderen af te leveren. Dat is belangrijker dan doelen als kennis en wetenschap. Het welzijn van het kind moet centraal staan. Immers, mensen die graag leren zijn mensen die gelukkig zijn. Dat is nauw verweven met elkaar. Je leert alleen als je graag leeft, als je open staat voor nieuwe ervaringen.”

Het welzijn van kinderen bevorder je bijvoorbeeld door een positieve levensstijl zoals gezond eten en leven. Bormans: “Er is geen nadeel aan optimisme. Optimisten leven langer, zijn succesvoller in studie, in wetenschap, in relaties. Dat is een heel belangrijk inzicht.”

Van binden naar bruggen slaan

Een andere manier om dat welzijn te bevorderen is om de kwaliteit van je sociale kapitaal te verbeteren: de mensen die je kent, je netwerk van vrienden. Bormans: “En hier komen we kort bij waar Nuffic mee bezig is: want hoe diverser dat sociaal kapitaal is, hoe gelukkiger de mens. Met internationalisering, en het over de grens heen contacten leggen, zorg je voor een diverser sociaal kapitaal en dat is altijd steviger als basis dan eenzijdig gericht sociaal kapitaal.”

Lees het hele artikel op Nuffic Actueel.

You may also like