Wethouder De Langen doet een demo van een spel. Foto: Pieter Verbeek.

Rotterdam verzamelt ideeën voor een toegankelijker stad

Van een nationale Kruip Uit Je Huid Dag tot een app waarmee mensen met een gehoor- of spraakbeperking 112 wél kunnen bereiken. De gemeente Rotterdam haalde op 4 oktober op een hackathon allerlei creatieve ideeën op om de havenstad nog toegankelijker te maken.‘Als gemeente heb je niet overal een antwoord op.’

Rotterdam is een van de koplopers in het Koploperprogramma Iedereen doet mee!, waarmee de VNG een extra impuls geeft aan lopende initiatieven van gemeenten inwoners met een beperking volwaardig mee te laten doen. Met het project Rotterdam Onbeperkt heeft de stad de laatste jaren flinke vooruitgang geboekt om toegankelijker te worden.

Hackathon

‘Nu moeten we nog een stap verder maken’, zegt projectleider Mirjam Leeuwe van Rotterdam Onbeperkt. In het Topsportcentrum pal naast het Feyenoord-stadion, heeft ze de hackathon georganiseerd om vooral concrete ideeën op te halen waar ‘we echt iets mee kunnen. En hoe meer hoe beter. Als gemeente heb je immers niet overal een antwoord op.

Een kleine 60 mensen met een beperking, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties,belangengroepen en ambtenaren werken de hele dag aan vier thema’s: Sport, Werk,Dienstverlening en Bejegening. Via ideeënmuren, stellingen en rollenspellen komen ideeën en kennis op tafel, waarmee studenten van de TU Delft aan de slag gaan om ze als pitches aan het eind van de dag te presenteren aan de zaal.

Rotterdam heeft de laatste jaren miljoenen geïnvesteerd om de openbare ruimte toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, vertelt Sven de Langen, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, die een bezoek brengt aan de hackathon. ‘Ik ben blij om te zien dat we verschil maken. Nu moeten we dat ook doen op het gebied van bejegening en dienstverlening. Dat is een stuk lastiger. Daarom moeten we goed luisteren naar wat mensen zelf nodig hebben.’

Lees het hele verslag op de website van de VNG.

You may also like