Prostituees Utrecht voelen zich in kou gezet

UTRECHT (ANP) – Utrecht heeft het voorstel van prostituees in die stad om hun werkplekken toch nog open te houden afgewezen. Ook heeft burgemeester Aleid Wolfsen de vrouwen laten weten dat Utrecht de exploitatie van ramen niet gaat overnemen, noch garant zal staan bij een lening voor de prostituees.

De vrouwen zijn ,,zwaar teleurgesteld” en voelen zich in de kou gezet, zegt juriste en belangenbehartiger van de vrouwen Wil Post dinsdagmorgen.

Donderdag sluit Utrecht alle ramen in de stad, nadat de vergunning van de exploitant is ingetrokken omdat deze wordt verdacht van mensenhandel. De prostituees vroegen Wolfsen vorige week gebruik te maken van een noodmaatregel om de ramen open te houden.

Volgens Post zijn al ongeveer 100 vrouwen ergens anders in het land gaan werken. ,,De zorgen nemen toe over veiligheid en prijzen. Het leidt tot onrust.”

Utrecht ondersteunt het initiatief van de vrouwen om een eigen coöperatie op te zetten wel. Vorige week gaf de gemeente een bureau opdracht om hen te begeleiden bij het opzetten ervan.,,We hopen echt dat de coöperatie wat wordt. Het zou uniek zijn”, aldus een woordvoerder dinsdagmorgen.

Verder onderzoekt de gemeente de mogelijkheid van een modelcontract voor nieuwe exploitanten. ,,We kijken wat voor eisen daarin moeten staan”, zegt een woordvoerder.

Woensdagochtend dient een kort geding dat de huidige exploitant tegen de gemeente heeft aangespannen. Hij wil zijn ramen open houden. Bij de gemeente heeft zich al een mogelijke nieuwe exploitant gemeld die een vergunning heeft aangevraagd.

Het nieuwsbericht is onder meer overgenomen door De Volkskrant, De Telegraaf en BNR.

You may also like