‘Technologische snufjes lossen vragen rond Het Nieuwe Werken niet op’

Van wie-zit-waar apps, beacontechnologie, interne chatsystemen tot domotica. Technologische snufjes en Het Nieuwe Werken zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar draven we niet wat door? ‘Al dat geschakel tussen de verschillende systemen levert stress op’. 

Technologie is een vast onderdeel van Het Nieuwe Werken, één van de 3 B’s: bricks, bytes & behaviour. Het is zelfs een van de belangrijkste drijvers ervan. Maar ga je er nu echt beter door werken?

Werkdruk

Denise Hulst, eigenaar van Het Betere Werken, geeft als 20 jaar training op het gebied van persoonlijke effectiviteit en timemanagement. Ze pleit juist ervoor dat we gaan werken met minder verschillende apps. “Weer een app, waarmee je kan zien waar je collega’s werken is vooral weer een technologisch snufje erbij. Er bestaat al zoveel. Het aantal systemen en tools waarmee we werken wordt alleen maar meer. Het geschakel tussen al die apps en systemen levert ons alleen maar meer werkdruk op.”

denise-hulst

Denise Hulst

Bestaande pakketten

Volgens Hulst gebruiken we van bestaande systemen en apps, zoals bijvoorbeeld Sharepoint, slechts 5 tot 10 procent van de mogelijkheden. “Laten we die eerst eens beter leren kennen, voordat we nog meer systemen gaan invoeren. Het is gewoon te veel, we moeten beter onderzoeken wat we uit bestaande pakketten kunnen halen. Bovendien kun je niet alles weg ‘domotiseren’. Je lost er slechts een klein stukje mee op.”

In gesprek met elkaar

De meeste vragen die spelen bij Het Nieuwe Werken gaan om hoe je in contact kunt blijven met je collega’s, hoe je kan voorkomen dat jij als enige op die andere verdieping zit, terwijl de rest van je team bij elkaar zit en hoe je normaal met elkaar kunt communiceren. “Dit soort vragen los je niet op met technische snufjes, maar door met elkaar in contact te blijven. Technologie is niet de oplossing maar slechts een hulpmiddel.”

Hulst pleit dan ook voor meer contact met elkaar. “We leven in een tijd van versnelling en werkdruk. Voor de meest basale dingen hebben we geen tijd meer. Juist in gesprekken met elkaar kun je uitspreken waar je tegenaan loopt, waar je bang voor bent. Zowel collega’s onderling als tussen leidinggevende en team. Als ik leidinggevende zou zijn, zou ik de koffie- en theepauze verplichten en ervoor zorgen dat er weer gezamenlijk geluncht wordt, weg van de werkplek. Mensen willen elkaar in de ogen kijken, persoonlijke relaties aangaan. Ongeacht welke locatie, technologie of context,  het gaat er toch om dat je het beste uit jezelf je team, collega’s en werkomgevinghaalt?”

You may also like