To stay or not to stay…Hoe binden we buitenlandse studenten?

Een kwart van de buitenlandse studenten blijft na de studie in Nederland wonen en werken, blijkt uit onderzoek van Nuffic. Dat is goed voor onze economie en arbeidsmarkt. Toch daalt de stayrate: de kans dat internationale afgestudeerden blijven. Wat kan Nederland doen om ze vast te houden?

Tussen de studiejaren 2006-2007 en 2012-2013 nam het aantal buitenlandse studenten dat vijf jaar
na hun afstuderen nog in Nederland woont en werkt, flink toe. Uit het studiejaar 2006 waren dat er ruim 2.600, zeven jaar later was dat aantal gestegen tot boven de 3.500. In totaal werd Nederland in die hele periode 22.000 internationale talenten rijker, een kwart van alle internationale alumni. Van hen heeft 72 procent een baan gevonden, een aantal dat vergelijkbaar is met de bruto arbeidsparticipatie van de Nederlandse bevolking.

Dit blijkt uit een onderzoek van Nuffic naar stayrates: de kans dat internationale studenten na hun studie in Nederland blijven. Het onderzoek vond dit najaar voor de derde keer plaats. Voor deze derde editie onderzocht Nuffic de gegevens van bijna 86.000 buitenlandse studenten die in ons land een opleiding hebben gevolgd.

Voor het allerlaatste nummer van het vakblad Transfer schreef ik een achtergrondverhaal over stayrates, de blijfkans van buitenlandse studenten in Nederland. Lees het hele verhaal in pdf op het nieuwe platform Nuffic Actueel.

You may also like